Skara Brukshundklubbs historia

Skara Brukshundklubb startades 1965 på initiativ av Rolf G Hedberg. Rolf flyttade till Skara för att jobba som kökschef på dåvarande Scan Väst. Han var utbildad instruktör och lärare i hundtjänst och hade varit med och bildat Ulricehamns BK. En klubb som han sedan var ordförande för i 11 år.

Rolf tog som sagt initiativet och satte in en annons i Skaratidningen där kan inbjöd till ett möte den 16 augusti 1965. Mötet hölls på Centralpensionatet och lockade inte mindre än 26 deltagare. När kvällen var över hade man enats om utse en interimsstyrelse med Rolf som ordförande. En av ledamöterna i den styrelsen var, en då okänd ung man, Börje Fransson.

Nästa stora fråga var, var verksamheten skulle förläggas. Rolf tog kontakt med Skara stads tjänsteman och fick löfte om att dela planen framför Focus med fotbollsklubben. Den var belagd med kolstybb, men det fanns elljus så det gick att träna även när mörkret föll. På denna plan hölls sedan klubbens första lydnadskurs under Rolfs ledning. Klubbmötena hölls som regel hemma hos någon klubbmedlem.

1966 hade klubbmedlemsantalet stigit till ca 40 st och det började bli trångt på planen och fotbollsgänget ansåg att hundfolket var "besvärliga" med sina farliga hundar. Medlemmarna Britta Tranberg och Anna Andersson, blev räddare i nöden. De hade god kontakt med Skid- och Friluftsfrämjandet, samt den inte helt okände, "Moppe" Rönningberg. Klubben fick tillgång till den s.k. Petersburgstugan för en hyra av 25 kr om året. Marken runt stugan upplät Skara stad gratis. Klubben hade nu fått en "klubbstuga" att vistas i, och härlig fin natur runt omkring. Lydnads- och appellplan ordnade man genom att hyra ett närliggande gärde för 75 kr/år.

Nu kunde man komma igång på riktigt. Material som hinder, stege, m.m. snickrades ihop genom medlemmarnas försorg och 17 april 1966 startades klubbens första "riktiga", "Allmänna lydnadskurs för hundägare och hundar av alla raser". Kursen kallades: "Skara Brukshundklubbs Hundskola" och samlade ett trettiotal nya elever. Rolf var den ende utbildade instruktören och läraren i klubben. För att klara situationen fick han snabbutbilda biträdande instruktörer, det blev bl. a. Börje Fransson. Detta år fick även Skara Brukshundklubb sin första ordinarie styrelsesammansättning, ordf. Rolf G Hedberg, v. ordf. Olle Gullstrand, sekr. Pelle Gustavsson, v. sekr. Hervor Svensson, kassör Signe Eriksson, suppleanter Ingemar Holst och Jan Andersson, revisorer Bror Kjällkvist och Olle Tranberg, ungdomskommittén bestod av Britta Tranberg och Anna Andersson.

Nämnas kan att påföljande år 1967 ökade klubbens medlemsantal med ca 60 st. 1973 var det dags igen att rycka upp klubbens bopålarna. Klubbens medlemsantal hade ökat och motionärerna såg hundarna vid Petersburg som en "sanitär olägenhet". Den nya platsen blev där vi är nu. Från början var det tänkt att klubbstugan skulle legat vid den övre parkeringen men husägarna där lade sig emot det. Det fanns en artikel och bild i Skaratidningen från den tiden - där två husägare står och pekar, den ene säger: "precis där stod de och sköt med k-pisten" - platsen var markerad med ett spett.
Det var inte så lätt att vara hundentusiast på den tiden.

Rolf var klubbens ordförande från begynnelsen fram till år 1972. Under denna tid så tävlade han mycket framgångsrikt. Finalen blev när Rolf och hustrun Majken tillsammans med hunden Sedes Chester, sch, tävlade SM i rapport med en tredjeplacering som belöning.

Chester har även han en egen historia. 1964 hade Chesters husse och matte förolyckats i en bil- och tågolycka utanför Skara. I två dygn stängdes Chester och ytterligare en hund in i villan i Synnerby utan mat och vatten och därtill chockade. Rolf som bodde i Ulricehamn tog kontakt med polisen i Skara och med polishjälp kom han in till hundarna. Polisen hade skjutvapnen redo eftersom hundarna var helt desperata av hunger och törst. Rolf tog med sig båda hundarna eftersom ingen anhörig ville ha dem. Chester som då var tre år och dresserad vakthund fick stanna hos Rolf och den andra hunden skänktes till en god vän. Efter mycket arbete med Chester så kom de till SM-start.

Nu är det så, att Rolf lade grundstenen till vår klubb men vi vill gärna nämna några fler som har hjälpt till med de andra stenarna. Det är förutom tidigare nämnde Börje Fransson, familjerna Bengt-Evert (domare på våra tävlingar) och Berit Hall, Arne och Siv Larsson, Gert (utbildare på hemvärnshundarhundar) och Solveig Johanson, Björn och Anita Fröjd och många andra.

Även detta med att hela familjer deltog har sin förklaring. I en rapporttävling sänds hunden på tid mellan två personer med olika sträckor. Vad är då lättare än att få skicka hunden mellan husse och matte. Rolf och Majken tävlade rapport vilket gjorde att många andra också började med den övningen - det blev en familjesport på klubben.

Majken har skänkt klubben en urklippspärm som redovisar vad som hände på klubben i lite drygt de första tjugo åren. Vi skall bevara den på ett bra sätt så att den inte förstörs. Den är väl värd att bläddra och läsa i.. Man kan läsa om tävlande ungdomar - en del av dem tävlar än idag, fast nu är de gråhåriga.

Avslutningsvis vill jag säga detta: "Skänk Vackre Rolf en tanke när ni tränar på planen". Varför Rolf ibland kallade sig för vackre Rolf har också en egen historia men den tänker jag inte berätta, men jag kan säga att den går tillbaka till Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson som gästade vår stad på sextitalet.

Nedtecknat av Göran Nyström

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)